пʼятницю, 24 січня 2014 р.

25 січня — Тетянин день


    

  25 січня, у день великомучениці Тетяни Хрещенської, у 1755 році російська імператриця Єлізавета Петрівна відкрила в Москві університет. Тож, свято асоціюється із Днем студента.
  Свята мучениця Тетяна народилася в античному Римі в ІІІ столітті нашої ери в заможній родині. На той час у Римі усі поклонялися своїм богам-ідолам. Із наростанням загальної кризи в Римській імперії  наступає й криза традиційної релігії. Тодішні правителі всіма силами старалися зберегти старі традиції вірування, тому християнство на той час всюди переслідувалося і жорстоко каралося.
  Батько святої Тетяни був таємним християнином і виховав свою дочку у християнській вірі. Коли Тетяна стала повнолітньою, вона вирішила вірно служити Христу. Вірою до правдивого Бога вона дослужилася до сану дияконки – відвідувала і доглядала хворих жінок тощо. І Христос  увінчав її мученицьким вінцем   Тетяну примушували зректися віри: били, катували. Але щоразу вона зцілялася.
  Суддя, не знаючи  що ще зробити з нею, виніс їй смертний вирок, - і свята Тетяна була усічена мечем. Від тоді 25 січня називають "Тетянин день".

Немає коментарів:

Дописати коментар